Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2008 17:11 - Вавилон
Автор: mokshi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 442 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 14.01.2008 17:51


    Много събития в историята на човечеството са се отразили на нашето развитие. Такова събитие е символизирано от Вавилонската кула и нейното падение. Първо трябва да си кажем, че не всичко което знаем за нея е вярно. Още от самото начало трябва да сме на ясно, че приказките за зъл и отмъстителен Бог, който наказва възгордялите се люде е абсурдна.
    В действителност издигането на Вавилонската кула символизира развитието и еволюирането на човека до висши духовни и материални нива, опитвайки се да достигне самия първосъздател по съвършенство и мъдрост.
    Разрушаването на същата тази кула изразява провалът на човека в неговия опит. Ще попитате: "Означава ли това, че човек е неспособен да достигне до съвършенство?"; "Ако да, то тогава защо да се опитва отново?"; "Ако не, то какво му е попречило да реализира опита си?". Отговорът е, че социалната (религиозна и политическа) система, която управлява човечеството е провалена, а не самият човек. Тази система е израз на общото ниво на съзнанието на всички хора по земята, независима дали са в пряк контакт помежду си. Имено за това религиозните водачи представят нещата така че да се предпазят от неминуемо забвение, ако се разбере истината за тяхната псевдо мъдрост.
    И така какво в същност представлява процесът на извисяване на човешкия дух и приближаването му до Бог? Това определено не е значи да се откажем от човешкото и да се отдадем единствено на медитация. Разбирате ли, Бог(Първоизточникът) е и в човека и в полу-божествата(всички измерения на битие отвъд човека(ангели, духове и т.н.), и в растенията, и в животните, и в камъните, и в звездите. Ако искаме да се доближим до Бог в неговата цялост ние трябва да го опознаем изцяло и безусловно. Това означава да не пренебрегваме малкото за сметка на голямото и обратното. Личностите престрашили се да поемат по този път се наричат мистици. Те съставляват вътрешния, езотеричен кръг на човечеството, а другите хора, не по-малко ценни за Вселената съставят външния, екзотеричен кръг.
    В различните епохи водещ за човечеството е бил ту единия, ту другия кръг, като в зависимост от това кой е на преден план се определя и посоката на развитие на хората. Не е възможно да говорим за тези неща без да си дадем ясна сметка за неограничеността на съзнанието от времето. За Вселената човешките измерения като век, ера, еон са пренебражимо малки, но както стана на въпрос също така важни както и космическите цикли обхващащи милиарди години. Човекът по своята същност се намира някъде по средата и на него е писамо да се стреми към постигамето на хармония между макрото и микрото.
     Голямата трагедия на нашето време е все по-тясната специализация, която стеснява пределите на човешката душа и съзнание и ги насочва все по-навътре в определен проблем докато накрая човек не започне да вижда и осъзнанава единствено проблема, но не и разрешението му. Тозо процес се наблюдава дори и в ежедневието на хората, които са престанали да мечтаят, а дори и когато се престрашат да развържат фантазията си, те запазват логическото познание, че чудеса не съществуват. 
    Бих искал да помоля всеки, който може да ми изпрати имената на 10 съвременни личности променили хода на човечеството през последните 50 години.
     Всичко за което говоря е естествен процес, също както и угасването на звездите, но за нас преките му свидетели е пагубно. Какво да кажем за горката ни планета?
      Падането на Вавилонската кула изразява именно това фрагментиране на човешкото съзнание и познание, на което сме свидетели и днес. Какво според вас са различните езици, на които говорим? И моля нека не задълбаваме в лингвистика и антропология на езиковите групи.
      От самото начало се опитвам да кажа, че различните науки и сфери на човешко познание не комуникират помежду си!!! Това именно са различните езици. В миналото учените хора не са били специалисти в дадена област, а са търсели познание за Всемира/ Космоса/ Вселената/ Бог навсякаде. За знаещите от миналото не е имало разлика между материя и дух, в смисъл, че за да получиш пълна представа за даден обект или явление е трябвало да го погледнеш и проумееш както в неговото материално, така и в неговото духовно измерение.



Тагове:   Вавилон,


Гласувай:
0



1. kliment - Имате особен словесен дар. Чети...
10.01.2008 22:32
Имате особен словесен дар. Четивото ми хареса, макар и да не съм съгласен с някои убеждения на автора.
цитирай
2. mokshi - идеята на този блог и на материял...
14.01.2008 17:42
идеята на този блог и на материалите, публикувани в него е да представи именно една обединяваща концепция за мирозданието, която не изключва никое от различните учения и школи по света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mokshi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7543
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 20
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930