Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2008 12:52 - Стивън Хокинг - Фауст на нашето време
Автор: mokshi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 236 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.01.2008 15:41


    В съвременния свят всеки човек е жертва на специализацията, в която живее. Всеки се опитва да стане експерт в/за нещо си като напълно пренебрегва всичко останало и в крайна сметка така и не може да създаде нещо коренно различно и уникално. Айнщайн е последният велик физик, Нитче - последният философ, Моцатр - последния композитор.
    Не казвам, че след тези хора не са се раждали и не се раждат талантливи хора, даже напротив. Казвам просто, че от много години всеки подражава някому, без да се осмелява да напражи нещо радикално, за да не би случайно да бъде набеден за аутсайдер.
    Предполагам всеки е чувал за Стивън Хокинг, превърнал се в икона на съвременната наука. Следейки резработките му през годините ясно можем да забележим как от ерудиран учен по квантова и астро физика,той постепенно се превърна в обединител на физиката и философията, извеждайки идвете науки на ново ниво, по начин нечуван от древноста насам. Още в Антична Еладе се е знаело, че различните дялове на науката преминават от един в друг по следния начин:                                                     -философия-математика-физика-химия-биология-философия-
    Ако се задълбочим в трудовете на великите учени неминуемо ще открием, че именно обединяването на няколко различни по същността си подхода са довели до най-значимите постижения.
    Ако Стивън Хокинг се беше рудил по времето на Фауст, то те двамата неминуемо щяха да споделят една съдба, по простата причина, че хората винаги са отричали и заклеймявали всичко непознато и чуждо. В различните епохи или духовната, или административната власт са били водещи, но методите им са били сходни и са целели винаги да ограничават развитието на хората, за да ме могат да причинят "поражения" на обществения строй, така добре подреден за някои.
    Истината е, че идва ново време и че съвременният Ренесанс отново ще доведе до обединяването на науката в едно цяло, защото проблемите на човечеството стават все по-сериозни, а науката ни не може да предложи адекватни решения.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mokshi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7542
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 20
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930